sábado, 26 de diciembre de 2009

Revistes educatives

Les revistes educatives són aquelles que tenen com a fi ensenyar alguna cosa.
A la nostra disponibilitat tenim un gran ventall per escollir que més endavant os les presentaré. Podem trobar de dos classes que són: les que estan dirigides a nens i les que van dirigides a pares i/o educadors. Cada revista desenvolupa uns temes a tractar o altres segons el destinatari.
Començaré explicant quatre de les revistes educatives dirigides cap als pares i/o educadors i posaré una petita fitxa tècnica de cinc revistes més.

La primera revista es diu CLIJ (Cuadernos de Literatura Infantil y Juvenil), es publica mensualment i el seu cost es de 7€. La seva editorial es Torre de Papel S.L. i ens ofereix la possibilitat de subscriviu-nos.
Aquesta inclou: una entrevista, un estudi, un reportatge i diferents articles on els autors escriuen sobre un tema. També ens ofereix una secció amb diferents recomanacions de llibres dirigits a les diferents edats. Els llibres estan organitzats per gèneres (còmics, assajos, llibres d’aula i novetats) i aquests separats per temes (música, ciències,…).
La revista ens ofereix una agenda on s’inclouen diferents esdeveniments, fets o encara no, interessants respecte al món de l’educació com per exemple trobades, conferencies,…
Guix, és la segona revista que a diferència d’altres aquesta té un format diferent ja que ens la presenten amb una orientació horitzontal. Guix és bimensual, costa 7,80€ i és de l’editorial Graó, ens ofereix l’opció de subscripció. La revista inclou diferents anuncis de la seva editorial on fa publicitat de possibles llibres i revistes que puguin interessar als lectors.
Aquest any la revista té les cobertes amb diferents dibuixos fets per nens de primària. Els dibuixos estan fets a partir del què suggereixen el fons d’aquest dibuixos.
La revista està organitzada en sis apartats que són: editorial, opinió, un monogràfic, experiències, escola, territori i comunitat, reflexió sobre la pràctica i recull.
El monogràfic es el que desenvolupa el tema i els apartats següents tracten sobre el tema tardat però amb diferents punts de vista, opinions, notícies,...
El recull fa referència a trobades, llibres,...
Suports, revista catalana d’educació inclusiva i es publica quatre vegades l’any fent-la coincidir amb cada estació. Aquesta revista correspon a La Universitat de Vic.
El temari ens el reparteix en diferents apartats que són: el monogràfic, els articles, els clàssics, les aplicacions i les ressenyes de llibres.
El monogràfic ens explica un tema determinat amb detalls i diferents dades, segons pensa l’autor d’aquest. Els articles ens expliquen una notícia i ens fa caure en una petita reflexió feta a partir d’un qüestionari. El qüestionari que conté són preguntes senzilles però a la vegada et fa entendre el text prèviament llegit. Els clàssics, aquí exposen un tema els autors i desprès és desenvolupat. El tema sempre estarà relacionat amb el tema de l’educació o amb els nens. Les aplicacions exposen un fet real o imaginari però que podria ser possible on la seva intencionalitat es orientar-nos cap aquell problema en el cas que ens el trobem. Les ressenyes de llibres, ens proposa un llibre que ens l’explica d’una forma breu per fer-nos l’idea de què tracta.

La Guia Pràctica d’Acollida Lingüística, és una revista única, és a dir que no té més publicacions, aquesta es pot trobar en paper i on-line (http://www.xtec.cat/crp-hospitalet/continguts/recursos/acollida/guia_acollida.pdf) . La revista desenvolupa tres processos bàsics de l’acollida lingüística (l’acollida inicial, l’aprenentatge de la llengua catalana i les relacions socials.) i un recull d’experiències.
L’acollida inicial fa referència al conjunt de processos que es produeixen des de l’etapa de la pre-matrícula fins al moment de la incorporació de l’alumne al centre escolar o de lleure.
L’aprenentatge de la llengua catalana inclou l’escolarització i el reforç escolar i l’aprenentatge de la llengua pels adults.
Les relacions socials es centra per una banda en les interaccions amb l’alumnat nou i d’altre amb les seves famílies.
Cada tema ve acompanyat d’unes eines que són recursos, orientacions i fons de consulta.
El recull d’experiències són projectes encapçalats per escoles, entitats,.. que exposen diferents resultats positius, d’una pràctica feta, en l’ús del català a curt o mitjà termini. Cada pràctica conté una breu avaluació, comentaris o suggeriments fets per part de l’editorial.

Aloma, és la revista de la nostra universitat, és bianual i té una temàtica definida en cada número, és diferent.
La seva primera part consisteix en exposar i explicar el tema definit. Aquesta part també conté exemples, gràfiques, dades... tot complementant a l’ informació donada. La recerca és com es diu l’apartat aquest.
La lectura és la segona part on recomana diferents llibres i fa petites introduccions als llibres recomanats.
També té un apartat que va dedicat als col•laboradors que és on s’agraeix la seva participació i fa una petit ressenya.
L’ultima part es la de números anteriors on ens fa un petit resum d’aquests.
Explicades ja les quatre revistes educatives més significatives dirigides pel professorat i/o pares, veurem exemples de cinc revistes més que són semblants a les explicades anteriorment.
1- Revista de Ciencias de la educación.

2- Educadores/ Espacio de ideas y proyectos educativos.

3- Padres y maestros

4- Cuadernos de Pedagogía (monográfico)

5- Comunicación y pedagogía.

Pel que fa a les revistes per a nens i infants trobem quatres que són: Cavall Fort, Cucafera, Tiro Liro i Reporter DOC. Totes aquestes les explicaré d’ara endavant.
Començaré explicant Reporter ODC, aquesta revista per a nens a partir de 9 anys en la qual es desenvolupen temes que interessen als nens.
Es de l’editorial Bayard, publicació mensual i el seu cost es de 5,75€.
El seu contingut ve basat per quatre temes que són : el món, la història, la ciència i els animals.
En el món s’expliquen diferents temes referits a un mateix país com la cultura, el menú, la religió,...
En la història s’explica un invent, descobriment,.. a través de còmics, que fan més entenedor i clar el que vol transmetre.
En la part de ciència ens proposa una pregunta que serà contestada al llarg de l’apartat d’una forma dinàmica.
Els animals explica les coses més necessàries d’un animal en concret.
Aquesta revista també adjunta jocs, receptes, opinions dels lectors,...
Una altre revista, i bastant coneguda, és Cavall fort. Aquesta no conté un sumari tan marcat com la resta. Podem diferenciar diferents apartats com són articles, jocs, vinyetes, còmics,...
Tot això per fer que els més petits aprenguin d’una forma més entretinguda i dinàmica.
Aquesta revista també s’edita pels més petits i es titula Tatano, és mensual i costa 4,60€. Pel que fa als continguts, conté els mateixos però fets per als més menuts. A diferencia de l’altre aquí també inclouen recomanacions de llibres.
Cucafera és una altre revista educativa pels més menuts que està recomanada pels nens de 4 a 6 anys, es mensual i el seu cost es de 5,75€. La seva editorial és Bayard.
Pel que fa als continguts d’aquesta revista no estan definits ja que en cada número els temes canvien.

Ens ofereix una sèrie de jocs que fa que els nens entenguin que estan creixent i es fan grans.
Els hi formulen preguntes per ser contestades amb les diferents activitats.

L’última revista i per això no és la menys important és la Tiro Liro. És de l’editorial Bayard, és mensual i costa 5,75€. Ens dóna l’opció de subscriviu-nos . Aquesta revista recomana que sigui llegida per nens de 7 a 10 anys.
Expliquen un conte amb el qual intenten ensenyar alguna cosa que desprès desenvoluparan a través dels jocs, històries, còmics...

Com hem pogut observar les revistes es poden separar segons els destinataris.
La diferencia principal que es pot observar és el contingut que contenen unes i les altres, els temes i la presentació. En les revistes per nens els temes són més senzills i la seva presentació és més animada i amb més colors, mentre que en les que estan dirigides per als professors i pares són més series i tracten temes més indicats per a ells.

No hay comentarios:

Publicar un comentario